Fiets stuurpennen
Wil je meer weten over stuurpennen voor je fiets?
De stuurpen van de fiets is het onderdeel dat het stuur verbindt met het frame van de fiets via de stuurbuis van de voorvork. De stuurpen stelt je in staat om de hoogte van het stuur aan te passen, wat resulteert in een verandering van de lichaamshouding. Over het algemeen zijn stuurpennen gemaakt van carbon of aluminiumlegeringen.
Er zijn twee soorten stuurpennen, afhankelijk van de verbinding met het frame: stuurpennen met schroefdraad en stuurpennen zonder schroefdraad (of ahead-systeem). De stuurpen met schroefdraad is te vinden op oudere fietsmodellen. Dit type stuurpen wordt in de stuurbuis van de voorvork gestoken. Ze staan bekend als draad- of geschroefde stuurpennen omdat ze aan de bovenkant een schroef hebben die, wanneer aangedraaid, een wig of een spreider trekt om de interne wand van de stuurbuis te comprimeren.
De stuurpennen zonder schroefdraadworden daarentegen op nieuwere fietsen gebruikt. Dit is een cilindrisch stuk van ongeveer 10 cm dat het stuur verbindt met de voorvork en dat verticaal langs de vorkas kan bewegen om aan te passen aan de maat van de fietser. Door de bouten van de stuurpen aan te draaien, klemt deze zich vast op de voorvorkbuis en blijft het stuur in het midden en stevig vastzitten.
Hoek en lengte van de stuurpen
Bij het kopen van een stuurpen moeten twee essentiële parameters in overweging worden genomen: de hoek en de lengte. In het geval van de mountainbikes variëren de standaardmaten tussen 0° en 5° hoek en 120-130 mm lengte. De specifieke stuurpennen voor racefietsen zijn meestal langer en dunner, met lengtes variërend van 70 mm tot 130 mm.
Bij het bepalen van de lengte van de stuurpen moet rekening worden gehouden met de flexibiliteit van de fietser. Meer flexibele personen moeten kiezen voor langere stuurpennen, vooral bij mountainbikes. De hoek of de hellingheeft daarentegen invloed op de controle over de fiets. Hoe groter de hoek, hoe rechter je houding en hoe veiliger en gecontroleerder je afdalingen. Hoe smaller de positiehoek, hoe meer je achterover leunt op de fiets, wat gunstig is voor het beklimmen van steilere hellingen.